Založ si blog

Keď mi je smutno z toho, že už zvoní na koniec hodiny

 

Škola je veľmi dynamický organizmus. Keď si učiteľ myslí, že to opäť nemá zmysel, zažije situáciu, ktorá ho opäť postaví do pozoru.

Tretí septembrový týždeň. Opakovanie a ďalšie opakovanie. A potom nová téma – diskusia a tvorba diskusného príspevku. Pôvodne som si myslela, že to bude taká obyčajná  klasika. Vysvetlíme si niečo, napíšeme a  ak to dobre dopadne, ôsmaci vymyslia nejakých pár viet v rámci tvorby diskusných príspevkov. Pretože sme to nestihli na hodine, diskusný príspevok mali napísať doma.

Na druhý deň ma už čakali usadení na stoličkách umiestnených do kruhu. To je naša bežná pozícia pri diskusiách a čitateľských dielňach. Sadám si medzi nich. Ešte stále netuším, čo ma čaká. Priznám sa, nečakám zázraky, veď niektorí sa už ráno boli ospravedlniť využijúc svoje klasické výhovorky – nestihol som to, nevedel som to, bol som na výtvarnom krúžku, na tanečnej a ešte neviem na čom všetkom. Odovzdávam slovo moderátorke diskusie. Skúsená blogerka, malá spisovateľka, niekoľkonásobná víťazka  regionálnych súťaží v rétorike. Situáciu zvláda perfektne. Začína diskusia o hodnotách mladého človeka. Po niekoľkých sekundách beriem vlastný zošit do ruky s cieľom zapísať si rôzne myšlienky. Nie kvôli tomu, že som ich nikdy nikde nepočula. To nie. Ale preto, lebo je pre mňa fascinujúce počúvať logické a vyzreté názory od 13- ročných ľudí. Zostávam v príjemnom  šoku a v milom prekvapení. Ledva dýcham. Moje učiteľské srdce lieta v oblakoch. Som dojatá. Všetci s napätím počúvame. Všetci. A aj tí, ktorí si „zabudli“ domácu úlohu. Na ďalší deň pokračujeme. Úlohy si urobili aj zábudlivci. Nie všetci, ale niektorí predsa. Niekto vymyslel vetu, niekto dve, ale jadro triedy nezostalo len pri obyčajnej slohovej práci. V priebehu večera vznikli nové blogy a v priebehu ďalších hodín aj ďalšie nové príspevky. Neuveriteľné!

Na druhý deň v popoludňajších hodinách vidím približne polovicu ôsmakov v teréne. Ďalšie prekvapenie. Pýtajú sa ľudí v dedine na hodnoty, ktoré uznávajú. Večer mi na mail prichádzajú čiastkové výsledky ankety. Nádhera! Teším sa! Máme ďalší príspevok do pripravovaného školského časopisu. V duchu si veľmi prajem: „ Nech im to dlho vydrží! Nech im to dlho vydrží! Nech im to dlho…!“

Neviem, čo bude o týždeň, o dva. Ale tretí septembrový týždeň ma opäť naštartoval a dal mi nádej, že ak budeme mať okolo seba takýchto mladých ľudí, naša budúcnosť má nádej. A ešte niečo na záver. Zajtra sa teším do školy. Vrhneme sa na štúrovcov. Dúfam, že by  aj oni mali z našich ôsmakov radosť.

Blogy mojich žiačok:

 

http://darkparadise-l.blogspot.sk/2013/09/hodnoty-mladeho-cloveka.html

http://vikacirikova.blog.cz/

http://antonia-vierik.blog.cz/1308/ujo-a-ujo-aky-je-v-tom-rozdielosmaci

 

 

 

Hodnoty a potreby dnešného človeka

 

Človek v dnešnej dome je veľmi, ale veľmi ovplyvnený istými  vecami, napr.  PC, TV, noviny, PC hry, rôzne príspevky na Facebooku ,ale aj príspevky rôznych TV staníc.

(Čítam to aj ja. Priznávam!) Nie vždy si radšej otvorím nejaký kvalitný príspevok alebo nejakú úvahu, prípadne náučný text. Vlastne tieto príspevky čítam iba od svojej p.uč., ktorá ich pridáva na Facebook a na svoj blog.

Jedna nemenovaná TV stanica nedávno na svoju stránku pridala článok o Ewe Farnej a  o tom, ako veľmi pribrala a pritom to bol len zlý fotografický záber. Je evidentné, že Ewičku chcú len zdeptať! Veľa ľudí k tomu malo negatívny postoj  a aj ja ! Oni už asi nemajú čo riešiť, a tak len robia zle iným!!!Ale takýchto článkov je tam viac !!!!!!! Načo nám kedy bude, že nejaká playmejtka si dala zväčšiť svoje prednosti, že niekto odišiel do Ameriky na dovolenku alebo  niekto si prefarbil vlasy!? Môj názor je na to taký, že ľudí chcú spraviť  hlúpymi,  nevzdelanými a bez svojho vlastného názoru. V minulosti ľudia rozmýšľali inak a neboli pobúrení správaním iných! Človek a jeho hodnoty… Na toto by si mal odpovedať každý sám, či sa vyberie za dobrom alebo za zlom ! Ľudia buďte sami sebou  a uvažujte, akým smerom chcete ísť,  veď sme už aj tak dosť skazení !

 

Martinka Chmelanová

 

 

HODNOTY V TOMTO SVETE

Keď sa zamyslím nad touto témou, vynára sa mi mnoho odpovedí. Väčšinou na prvom mieste býva zdravie potom práca, láska, peniaze, rodina a úspech. Ľudské hodnoty sa však v dnešnej dobe menia. Na prvom mieste vládnu svetu u mladých peniaze. Majú naozaj takú hodnotu alebo je to len obyčajný papier? Každý vidí, že v peniazoch je veľa výhod, no pritom peniaze kazia charakter človeka. Peniaze predsa len potrebujeme, ale nemôžeme ich uprednostňovať pred všetkým ostatným. Ja uznávam predovšetkým zdravie a lásku.

Niekto povie, že za peniaze sa dá kúpiť všetko. Ja s tým nesúhlasím. Napríklad láska k ľuďom a láska k zvieratám sa za peniaze kúpiť nedá. Človek predsa potrebuje k životu lásku. Keby láska neexistovala, nežili by sme my ani naši rodičia a ani ich starí rodičia. 

 

René Beláček

 

 

Prvky etickej výchovy a práca s denníkom na literárnej výchove

06.04.2014

„Všetci sa pýtame, či je človek bohatý, nik sa nepýta, či je dobrý.“ Seneca,ml. Výchovné problémy, ktoré ohrozujú duchovnú existenciu človeka narastajú. Stále výraznejšie sa nám potvrdzuje fakt, že nám naozaj nestačí len vzdelávať, ale potrebujeme hlavne vychovávať mladých ľudí, ktorí s nadšením kráčajú za svojimi cieľmi, ktorí [...]

Každý človek má svoju hodnotu alebo ako na hodine literatúry pracovať s denníkom

14.12.2013

Každý človek má svoju hodnotu alebo ako na hodine literatúry pracovať s denníkom Či si to už chceme priznať alebo nie, doba, v ktorej žijeme, nie veľmi praje tolerancii, súcitu, vzájomnej pomoci. Skôr opak je pravdou. Denne sme svedkami rôznych konfliktov, rozbrojov medzi ľuďmi, agresivity či nenávisti. No a v takomto prostredí vyrastajú aj naše deti. Spomínané [...]

Ako pripraviť deviatakov nielen na skúšky, ale aj na šťastnejší život?

27.08.2013

O tvojom osude rozhoduje voľba, nie náhoda. Je na tebe, aby si sa rozhodol, za čo stojíš, ako na tebe záleží a ako dáš svetu zmysel. Nikto iný nemá tvoje dary: tvoj súbor talentov, nápadov, záujmov. Si originál. Majstrovské dielo. (Regina Brett) Môj kolega často hovorí: „Tak veľmi túžim žiakov vzdelávať, ale oni sa tak urputne bránia!“ Vždy, keď si [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Jaroslava Koníčková

Píšem o tom, ako tvorivosťou zabíjať lenivosť v škole. O tom, ako sa dajú využívať prvky tvorivej dramatiky a tvorivého písania na hodinách slovenského jazyka. Zamýšľam sa nad osobnostným rozvojom žiaka na 2. stupni ZŠ. „ Existuje len jeden problém: Objaviť nanovo jestvovanie duchovného života, ktoré je čímsi väčším ako inteligencia, a len tento duchovný život je schopný uspokojiť človeka.“ (Antoine de Saint-Exupéry) Viac na slovenskyjazyk.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 15981x
Priemerná čítanosť článkov: 2664x

Kategórie